piątek, 25 kwietnia 2014

POKRZYWA MAJOWA

Pokrzywa dobra na wszystko...
Przed Nami maj, a to najlepszy czas na zbieranie pokrzywy ponieważ teraz ma najwięcej cennych właściwości. Preferuje gleby bogate w azot i wilgotne. W liściach i pędach rośliny znajduję się wiele związków: flawonoidy, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, i inne), witaminy: A, B2,C, K, β-Karoten, sole mineralne: żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez), chlorofil, garbniki, enzymy, azot, potas, oraz związki krzemu i wapnia. Dzięki temu że zawiera tak dużo cennych składników przygotowuje się z niej preparaty naturalne do nawożenia i zwalczania szkodników i chorób roślin. Wykorzystywana jest również w kuchni i kosmetyce.


Preparaty jakie można wykonać z pokrzywy:

GNOJÓWKA - do jej wykonania potrzebujemy plastikowej beczki, zimną wodę i pokrzywę. Zebraną pokrzywę tniemy na mniejsze kawałki (szybciej ulega maceracji). Przygotowujemy proporcje 1 kg pokrzywy na 10 litrów wody. Nie zalewamy beczki po sam brzeg, podczas fermentacji burzy się. Mieszamy gnojówkę raz dziennie przez cały proces fermentacji, ok 2-3 tygodnie (ma ciemną barwę, nie pieni się już). W lecie proces ten może trwać nawet 10 dni. Gnojówkę stosujemy do nawożenia roślin w okresie wegetacji. Działa na rośliny wzmacniająco. Bogata w azot możemy stosować w ogrodzie warzywnym, owocowym i ozdobnym. Możemy nawozić nim pomidory, kapustę, kalafior, selery ogórki, kwiaty jednoroczne, róże i krzewy. Cebula, czosnek, groch i fasola nie toleruje takiego nawozu. Do nawożenia młodych roślin musimy rozcieńczyć ją w stosunku 1:10, a dla roślin o małych potrzebach 1:20. 


WYCIĄG - 1 kg pokrzywy zalewamy 10 litrami wody na 12-24 godz. Tak przygotowanym preparatem opryskujemy rośliny. Ten preparat można stosować przez cały okres wegetacyjny gdy zauważymy mszyce czy przędziorki.

WYWAR - 1 kg pokrzywy zalewamy 10 litrami wody i gotujemy 30 min. Po ostygnięciu odcedzamy. Wczesną wiosną stosujemy roztwór w rozcieńczeniu 1:5 w zwalczaniu chowaczy łodygowych i chorób pędów.

INNE ZASTOSOWANIE POKRZYWY:


Pędy pokrzywy świeżo zebrane, jest dobrym materiałem do ściółkowania roślin, a w szczególności warzyw, takich jak pomidory i ogórki. Podnosi plony warzyw oraz przyśpiesza tworzenie się próchnicy w glebie.

Pokrzywa w kuchni i kosmetyce. Możemy potraktować ją jako zioło i zaparzać z niej herbaty, świeże soki, sałatki, surówki. W takiej postaci pokrzywa zachowuje bowiem najwięcej swoich cennych składników. W kuchni wykorzystuje sie tylko młode pędy i liście, w starych liściach zaczynają pojawiać się substancje niekorzystne dla naszego zdrowia. Przed spożyciem najlepiej sparzyć ją wrzątkiem lub poczekać do wyschnięcia wtedy przestaje piec.

Płukanki - z pokrzywy można wykonać płukanki do włosów. Dzięki temu że zawiera dużo krzemu poprawia kondycję naszych włosów i skóry głowy.
Działa na włosy wzmacniająco, zapobiega przetłuszczaniu i skutecznie pomaga pozbyć się łupieżu. Do wykonania płukanki można również stosować korzenie.
Pokrzywa jest cennym ziołem w naszym ogrodzie. Należy jednak pamiętać, że najcenniejsza jest ta majowa, a zbiory wykonujemy przed jej kwitnieniem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz