Pokrzywa dobra na wszystko...
Przed Nami maj, a to najlepszy czas na zbieranie pokrzywy ponieważ teraz ma najwięcej cennych właściwości. Preferuje gleby bogate w azot i wilgotne. W liściach i pędach rośliny znajduję się wiele związków: flawonoidy, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, i inne), witaminy: A, B2,C, K, β-Karoten, sole mineralne: żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez), chlorofil, garbniki, enzymy, azot, potas, oraz związki krzemu i wapnia. Dzięki temu że zawiera tak dużo cennych składników przygotowuje się z niej preparaty naturalne do nawożenia i zwalczania szkodników i chorób roślin. Wykorzystywana jest również w kuchni i kosmetyce.
Preparaty jakie można wykonać z pokrzywy:
GNOJÓWKA - do jej wykonania potrzebujemy plastikowej beczki, zimną wodę i pokrzywę. Zebraną pokrzywę tniemy na mniejsze kawałki (szybciej ulega maceracji). Przygotowujemy proporcje 1 kg pokrzywy na 10 litrów wody. Nie zalewamy beczki po sam brzeg, podczas fermentacji burzy się. Mieszamy gnojówkę raz dziennie przez cały proces fermentacji, ok 2-3 tygodnie (ma ciemną barwę, nie pieni się już). W lecie proces ten może trwać nawet 10 dni. Gnojówkę stosujemy do nawożenia roślin w okresie wegetacji. Działa na rośliny wzmacniająco. Bogata w azot możemy stosować w ogrodzie warzywnym, owocowym i ozdobnym. Możemy nawozić nim pomidory, kapustę, kalafior, selery ogórki, kwiaty jednoroczne, róże i krzewy. Cebula, czosnek, groch i fasola nie toleruje takiego nawozu. Do nawożenia młodych roślin musimy rozcieńczyć ją w stosunku 1:10, a dla roślin o małych potrzebach 1:20.
WYCIĄG - 1 kg pokrzywy zalewamy 10 litrami wody na 12-24 godz. Tak przygotowanym preparatem opryskujemy rośliny. Ten preparat można stosować przez cały okres wegetacyjny gdy zauważymy mszyce czy przędziorki.
WYWAR - 1 kg pokrzywy zalewamy 10 litrami wody i gotujemy 30 min. Po ostygnięciu odcedzamy. Wczesną wiosną stosujemy roztwór w rozcieńczeniu 1:5 w zwalczaniu chowaczy łodygowych i chorób pędów.
INNE ZASTOSOWANIE POKRZYWY:
Pędy pokrzywy świeżo zebrane, jest dobrym materiałem do ściółkowania roślin, a w szczególności warzyw, takich jak pomidory i ogórki. Podnosi plony warzyw oraz przyśpiesza tworzenie się próchnicy w glebie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz